Marta Tomczuk
ARTYKUŁ

(Polski) PDF

STRESZCZENIE

Koniec lat 90. XX w. oraz początek XXI w. zapoczątkował złożone zmiany ustrojowe i społeczne. Artykuł koncentruje się na analizie zmian zachowań konsumentów w Polsce w ciągu dwunastu lat po transformacji ustrojowej. Analiza obejmuje dane z lat 1997–2008 dotyczące poziomu spożycia wybranych artykułów spożywczych w jednostkach podstawowych. Wykorzystane dane pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych Głównego Urzędu Statystycznego pozwoliły określić trend konsumpcji wybranych produktów. Trend liniowy został oszacowany za pomocą estymatora najmniejszych kwadratów. Wyniki wskazują na stopniowy wzrost zamożności Polaków, mimo przeciwnego odczucia społecznego.

SŁOWA KLUCZOWE

gospodarstwa domowe, budżet gospodarstwa domowego, konsumpcja

BIBLIOGRAFIA

Budżety gospodarstw domowych w 2008 r. (2009), GUS, Warszawa

Bywalec Cz. (2009), Ekonomika i finanse gospodarstw domowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

Metodyka badania budżetów gospodarstw domowych (1999), GUS, „Zeszyty Metodyczne i Klasyfikacje”, nr 3

http://www.poradnikhandlowca.com.pl/bezcms/archiwum/online02/03/raport3.html (10.06.2010)

Rynek mleka, stan i perspektywy. Analizy rynkowe. Kwiecień 2006 (2008), Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej — Państwowy Instytut Badawczy, Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, październik

Szulc A. (2007), Dochód i konsumpcja, [w:] Statystyka społeczna, red. T. Panek, PWE, Warszawa

Warzecha K. (2005), Polskie gospodarstwa domowe w okresie przemian społeczno-gospodarczych. Analiza ekonometryczno-statystyczna, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Katowice

Włodarczyk-Śpiewak K. (2003), Czynniki determinujące strukturę konsumpcji młodych gospodarstw domowych, rozdz. 13 — System ochrony konsumenta w Polsce, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin

Do góry
© 2019-2022 Copyright by Główny Urząd Statystyczny, pewne prawa zastrzeżone. Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0 (CC BY-SA 4.0) Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0